U sjeni pandemije s COVID-19 : ususret proglašenju Hrvatske slobodnom od bjesnoće - Lojkić, Ivana (Array, 2020)
Jedan od strateških ciljeva Europske unije (EU) u području zdravlja životinja proglašenje je cjelokupnog prostora EU slobodnim od klasične tzv. „zemaljske“ bjesnoće do 2020. godine. Zahvaljujući uspješnosti oralnog cijepljenja, koje se u Europi provodi još od 1978., većina zemalja zapadne i srednje Europe slobodna je od bjesnoće još od 20.-21.og stoljeća. Zadnji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je u proljeće 2014., nakon samo tri godine od početka provedbe nacionalnog programa oralnog cijepljenja protiv bjesnoće. Ono što nam slijedi je dobivanje službenog statusa zemlje slobodne od bjesnoće, a posljedično tome i prijelaz na novu politiku kontrole bjesnoće u zemlji. Međutim, shvaćajući bjesnoću kao globalnu prijetnju zdravlju, a posebice obzirom na prisutnost virusa u šišmiša potreban je njen stalni nadzor.