Povijest tuberkuloze - od prvih zapisa do otkrića uzročnika : (I. dio) - Cvetnić, Željko (Array, 2020)
Tuberkuloza je drevna bolest i oduvijek je bila neizostavni dio životne zajednice ljudi. Tijekom povijesti ostavila je duboki pečat ne samo u medicini već je bila širi društveno-socijalni fenomen. Deskriptivna paleopatologija početkom XX. stoljeća počela je opisivati promjene koje su prouzročene tuberkulozom na kostima, a napredak molekularne biologije presudno je doprinio dijagnozi tuberkuloze na drevnim uzorcima. Suvremenim tehnikama molekularne genetike i sekvencioniranjem genoma omogućena je preciznija procjena vremena nastanka mikobakterija. Sadašnje spoznaje govore da uzročnik tuberkuloze vrlo star, stariji od uzročnika kuge, tifusa ili malarije. Najstariji dokaz prisutnosti tuberkuloze u čovjeka pronađen je na kosturima u Izraelu (lokalitet Atlit Yam) (oko 9000 g. pr. Kr.). Postoje mnogi dokazi tuberkuloze na kostima mumija u starom Egiptu (2500 g. pr. Kr.). U klasičnoj Grčkoj postoje opis bolesti koju su nazivali phthisis (ftiza). Ftiza (sušica) je sinonim za kroničnu tuberkulozu pluća, kada se bolesnik u terminalnom stadiju „sasušio“ i izgledao kao „kost i koža“. U srednjem vijeku pojavio se opis skrofule (tuberkulozni adenitis vrata), poznata kao King’s Evil i dugo se vjerovalo da je može izliječiti kraljev dodir. U Hrvatskoj su u groba u Ivankovu nedaleko Vinkovaca okvirno datiranog u XVI. stoljeće otkrivene morfološke promjene s koštanom tuberkulozom - kifotična deformacija. Za nove spoznaje o tuberkulozi svako je zaslužan Teophile Laënnec, francuski liječnik koji je izumio stetoskop i slušanjem tjelesnih zvukova detaljno je opisao različite stadije tuberkuloze temeljene na auskultaciji. Francuski vojni kirurg Jean Antoine Villemin, pokusima je dokazao da je tuberkuloza prenosiva bolest i bio je među pionirima koji su pridonijeli razumijevanju bolesti. Povijest tuberkuloze najsnažnije je obilježio Robert Koch koji je 1882. godine otkrio uzročnika tuberkuloze.