Cerebrospinal fluid assessment in dogs with spinal tumors and intervertebral disk herniation - Lipar, Marija; Pirkić, Boris; Pećin, Marko; Radišić, Berislav, veterinar; Smolec, Ozren; Bubić Špoljar, Jadranka; Škrlin, Branimir; Stolić, Ivana (2020)
The study presents a retrospective case study. This aim was to determine whether lactate, glucose and total protein in serum and cerebrospinal fluid (CSF) can be used as specific biochemical markers for rapid differential diagnosis between intervertebral disk herniation and spinal tumors. Canine blood (n=9) and cerebrospinal fluid (n=9) were collected for chemistry analysis in nine dogs divided into two groups: intervertebral disk herniation group (IVDHG) (n=6) and spinal tumor group (TG) (n=3). Absorption spectrophotometry was used for quantitative determination of the concentrations of lactate, glucose and total protein in serum and CSF. Lactate concentration in serum and CSF and glucose concentration in CSF were 40-60% higher in subjects in TG compared to the IVDHG group. Serum lactate concentrations in the IVDHG group were 60% lower than physiological values. The results indicate that elevated concentration of glucose, lactate and total proteins in CSF and serum are indicative of a tumor, while a decrease of serum lactate and other parameters within normal range indicate disk herniation.
Ovo istraživanje predstavlja retrospektivnu studiju. Cilj ovog istraživanja bio je ustvrditi mogu li laktat, glukoza ili ukupni protein u serumu i cerebrospinalnoj tekućini biti specifični biokemijski markeri u brzoj diferencijalnoj dijagnostici kralježničnog tumora i hernijacije intervertebralnog diska. U istraživanju je korišteno 9 uzoraka pseće krvi i 9 uzoraka pseće cerebrospinalne tekućine koje su biokemijski analizirane. Ukupno 9 je pasa podijeljeno u 2 skupine: hernijacija intervertebralnog diska (IVDHG) (n=6) i skupina vertebralni tumor (TG) (n=3). Za kvantitativno određivanje koncentracija laktata, glukoze i ukupnih proteina u serumu i cerebrospinalnoj tekućini koristila se metoda apsorpcijske spektrofotometrije. Koncentracije laktatata u serumu i cerebrospnalnoj tekućini i glukoze u cerebrospinalnoj tekućini su bile povišene za 40 do 60 % u pasa s tumorom u kralježnici u usporedbi s psima iz skupine s hernijacijom intervertebralnog diska. Serumska koncentracija laktata u pasa s hernijacijom intervertebralnog diska je bila 60 % niža nego fiziološke vrijednosti. Rezultati ove studije su pokazali da povećane koncentracije glukoze, laktata i ukupnih proteina u cerebrospinalnoj tekućini upućuju na tumor u kralježnici, dok, smanjene ili fiziološke vrijednosti laktata i ostalih mjerenih pokazatelja mjerenih u serumu i cerebrospinalnoj tekućini ukazuju na hernijaciju intervertebralnog diska.
Bibliografija: 15 jed.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Psi -- Cerebrospinalna tekućina -- Tumori -- Kralježnični tumor -- Hernija diska