Medonosna pčela (Apis mellifera) u biomonitoringu onečišćenja okoliša - Zavrtnik, Saša; Loborec, Jelena; Grčić, Ivana; Žubčić, Damir (2020)
Neupitna je iznimno važna uloga koju pčele imaju u prirodi kao oprašivači biljaka i proizvođači određenih nezamjenjivih prirodnih proizvoda. No, u posljednje vrijeme sve se češće pčele spominju kao žrtve onečišćenja okoliša koje predstavlja stvarnu prijetnju njihovom opstanku. Pčele su opnokrilasti kukci koji broje oko 20 000 poznatih vrsta, a nama najpoznatija i najbliža je medonosna pčela, odnosno siva kranjska pčela (Apis mellifera carnica). Pčele su zaslužne za 87,5 % oprašivanja kod biljaka cvjetnjača, što je posebno važno u poljoprivrednoj proizvodnji, dok se direktna korist od medonosnih pčela očituje i u pčelinjim proizvodima kao što su: med, vosak, propolis, pelud, otrov, matična mliječ. Stoga je ključno otkriti i pratiti na koji način i u kojoj mjeri onečišćivala poput teških metala i pesticida, iz vode, tla i zraka dospijevaju u biljke i njihove produkte kao i u same pčele. Sve se ono što pčele proizvode za sebe i ljudsku uporabu može odraziti na njihovo i na ljudsko zdravlje. Ovdje je potrebno sagledati cjelokupnu povezanost između, uvjetno rečeno, nežive prirode, tvari u vodi, tlu i zraku, s okolišnim uvjetima poput sve izraženije promjene staništa i klimatskih promjena te cjelokupni utjecaj na pčelinje populacije koje su se pokazale kao neprocjenjivi biopokazatelji u biomonitoringu onečišćenja okoliša.
The role of bees in nature as plant pollinators and producers of certain irreplaceable natural products is indisputably crucial. However, recently, bees are increasingly being referred to as victims of environmental contamination, which poses a real threat to their survival. Bees are insects of the order Hymenoptera, with around 20,000 known species. The most common in this region is the honey bee or grey honey bee (Apis mellifera carnica). Bees are responsible for 87.5% pollination of flowering plants, which is especially important in agricultural production, while direct benefits of honey bees are seen in bee products, such as honey, bees wax, propolis, pollen, bee poison, and royal jelly. It is crucial to identify how and to what extent contaminants, such as heavy metals and pesticides from water, soil and air, reach plants and their products, and the bees and their products, since this can affect both bee health and human health. The overall links between inanimate nature, such as substances in water, soil and air, with external conditions, such as changes in habitats and climate changes should be considered, and their impacts on bee populations determined, as they are invaluable bio-indicators for biomonitoring of environmental contamination.
Bibliografija: 47 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Apis mellifera -- Medonosna pčela -- Med -- Onečišćenje okoliša -- Teški metali -- Pesticidi -- Klimatske promjene