Nova generacija sekvenciranja u veterinarskoj medicini pregled : I. dio - Vlahović, Ksenija; Gregurić Gračner, Gordana; Pavlak, Marina, veterinarka; Špoljarić, Daniel; Pajurin, Luka; Popović, Maja, veterinarka (2020)
Završetkom projekta sekvenciranja ljudskoga genoma, omogućen je znatan napredak u molekularnoj biologiji čime se otvaraju novi viditci, kao i mogućnosti i u veterinarskoj medicini. Nova generacija sekvenciranja predstavlja znatan tehnološki napredak, koji omogućuje velik napredak u poznavanju genoma životinja te sve širu primjenu u različitim područjima veterinarske medicine. U radu su podrobno opisane različite metode novih generacija sekvenciranja, navodeći prednosti i nedostatke svake od platformi, prikazana je i povijest razvoja sekvenciranja kao i njezin daljnji razvoj i buduća primjena.
The completion of the human genome- sequencing project has enabled significant advances in molecular biology, and also opening new perspectives and opportunities in veterinary medicine. Next-generation sequencing represents significant technological progress that allows for vast improvement in the knowledge of the animal genome and its widespread use in various fields of veterinary medicine. This paper provides a detailed description of the different methods of next- generation sequencing, listing the advantages and disadvantages of each platform.
Bibliografija: 80 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Veterinarska medicina -- Molekularna genetika -- Povijest -- Genomi životinja -- DNK -- Sekvenciranje