Izolacija bakterijskih patogena kod klinički manifestnih mastitisa mliječnih goveda i njihova antimikrobna osjetljivost u zeničkoj regiji u 2017. godini - Burović, Jasmin (Array, 2020)
Ova studija predstavlja podatke prikupljene iz Veterinarske stanice “Zevet” d.o.o. Zenica, Bosna i Hercegovina o zastupljenosti bakterijskih patogena kod klinički prisutnih mastitisa mliječnih goveda i profilima njihove antimikrobne osjetljivosti. Za laboratorijsku izolaciju obrađena su 52 uzorka od kojih su 23 bila bakteriološki pozitivna. Najčešći izolati bili su Staphylococcus aureus u 21,74 % uzoraka i Streptococcus agalactiae u 17,39 % izolira- nih uzoraka, koagulaza-negativni stafilokoki (13,04 %), Klebsiella pneumoniae (13,04 %), Ente- rococcus spp. (8,70 %), Escherichia coli (8,70 %), Streptococcus spp., Enterobacter, Serratia spp. i Yersinia enterocolitica (4,35 %). Najveća antimikrobna otpornost među izolatima primjećena je na benzilpenicilin (56,25 %) i oksitetraciklin (46,15 %) s ukupnom otpornosti na uporabljena antimikrobna sredstava od 25,99 %. Na tri testirana antimikrobna sredstva (neomicin, klindamicin i cefotaksim) izolati nisu pokazali otpornost. Ostali antibiotici na koje je primijećena niska ukupna otpornost su ciprofloksacin (5,56 %) i ofloksacin (6,67 %). Samo jedan izolat nije pokazao nikakvu otpornost na testirane antimikrobike (S. aureus). Najveću otpornost među izolatima pokazao je Enterococcus spp., pokazujući senzibilitet samo za tetracikline. S. aureus je pokazao otpornost na benzilpenicilin i cefaleksin u 60 % slučajeva. Svi izolati S. agalactiae su bili otporni na tetracikline, oksitetracikline i gentamicin. Koagulaza negativni stafilokoki pokazali su otpornost na cefaleksin u dva slučaja i otpornost na benzilpenicilin, eri- tromicin i oksacilin u jednom izolatu. Klebsiella pneumoniae je pokazala otpornost na cefaleksin, amoksicilin i benzilpenicilin u svim ispitivanim izolatima, a pokazala je i otpornost na tetracikline u dva izolata. Svi ostali izolati pokazali su otpornost prema najmanje jednom testiranom antimikrobiku.