Konvencija Vijeća Europe o krivotvorenju farmaceutskih proizvoda i sličnim kažnjivim djelima koja uključuju prijetnje javnom zdravlju - Terzić, Svjetlana; Šandor, Ksenija; Andrišić, Miroslav; Žarković, Irena; Vujnović, Anja; Vretenar Špigelski, Katja; Sinković, Sonja; Pehnec, Mirta; Fajdić, Dominika; Perak, Eleonora (2020)
Dana 1. siječnja 2020. godine u Republici Hrvatskoj na snagu je stupila Konvencija Vijeća Europe o krivotvorenju farmaceutskih proizvoda i sličnim kažnjivim djelima koja uključuju prijetnje javnom zdravlju (engl. Council of Europe Convention on counterfeiting of medicinal products and similar crimes involving threats to public health). Konvencija je potpisana 3. rujna 2015. godine, a Vlada Republike Hrvatske ju je ratificirala 20. rujna 2019. godine. Konvencija se odnosi i na medicinske proizvode koji se koriste u veterinarskoj medicini. Važnost borbe protiv krivotvorenih lijekova prepoznata je u Hrvatskoj godinama, a Hrvatska je i jedna od brojnih sudionica Interpolovih akcija protiv krivotvorenih lijekova. Prihvaćanjem ove Konvencije otvara se mogućnost učinkovitijeg nadzora nad krivotvorenim lijekovima za primjenu u humanoj i veterinarskoj medicini te bolja međunarodna suradnja.
On 1 January 2020, the Council of Europe Convention on counterfeiting of medicinal products and similar crimes involving threats to public health came into force in Croatia. The Convention was signed on 3 September 2015 and ratified by the Croatian Government on 20 September 2019. Veterinary medicinal products are also covered by this Convention. Although Croatia has long been battling counterfeit medicinal products and participates actively in Interpol campaigns, the ratification of this Convention enables more efficient supervision of counterfeit products for use in medicine and veterinary medicine and leads to better international collaboration.
Bibliografija: 11 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Farmaceutski proizvodi -- Krivotvorine -- Konvencije; Vijeće Europe -- Interpol; Hrvatska