Franjo Tuđman, demokršćanstvo i Hrvatska demokratska zajednica - Žižić, Jakov (Array, 2020)
Ovaj se rad bavi odnosom Franje Tuđmana prema demokršćanskoj orijentaciji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i njegovim razumijevanjem demokršćanstva. Prikazana su Tuđmanova stajališta o političkom identitetu HDZ–a te je objašnjena transformacija HDZ–a u stranku demokršćanske orijentacije na stranačkom saboru 1993. godine. Analiza je pokazala da programsko opredjeljenje HDZ–a za demokršćanstvo nije za Tuđmana značilo da ta stranka treba napustiti svoj nadideološki i svehrvatski politički identitet i pretvoriti se u izričito demokršćansku stranku. Istraživanje je također utvrdilo kako je Tuđmanovo razumijevanje demokršćanstva bilo puno bliže konfesionalnoj nego suvremenoj fazi demokršćanstva, premda je po nekim obilježjima Tuđman bio blizak i suvremenomu obliku demokršćanske ideologije.