Hrvatsko narodno vijeće od 1974. do 1990. - Trošelj Miočević, Tanja (Array, 2020)
U ovom radu prikazuje se povijest nastanka i rada Hrvatskoga narodnoga vijeća u redovima hrvatske političke emigracije. Poseban naglasak stavljen je na povijest hrvatske političke emigracije poslije završetka Drugoga svjetskoga rata, nastanak različitih političkih pokreta i organizacija, kao i njihove međustranačke odnose. Rad također tematizira političke događaje 70–ih godina prošloga stoljeća u Domovini, kada je državno vodstvo u Jugoslaviji s Titom na čelu smijenilo vodstvo Centralnoga komiteta saveza komunista republike Hrvatske. Među najpoznatijim sudionicima kulturno–političkoga pokreta, kako su još zvali Hrvatsko proljeće, bili su Savka Dabčević Kučar, Miko Tripalo, a među studentima Dražen Budiša i Ivan Zvonimir Čičak. Oni, kao i brojni drugi, osuđeni su na zatvorske kazne, a staroj hrvatskoj instituciji Matici hrvatskoj bio je zabranjen rad. Također se u radu opisuju reakcije hrvatske političke emigracije na nastale političke promjene u Hrvatskoj.