Primjena i potencijal koncepta socijalnih inovacija u djelovanju Caritasa u Hrvatskoj - Babić, Zdenko (Array, 2020)
Socijalne inovacije se smatraju dvostruko inovativnima: u svojim sredstvima i u svojim ciljevima. Mogu se razviti kao nov odnos ili suradnja, novi poslovni model, kao unaprijeđeni način djelovanja ili poboljšani proces unutar organizacije ili, konačno, kao nova socijalna usluga ili proizvod. Kvalitativno istraživanje provedeno za potrebe ovoga rada za cilj je imalo povezati koncept socijalnih inovacija s djelovanjem ustanove Caritasa. Istraživanje je pokazalo da postoje primjeri već upotrebljenih socijalnih inovacija u djelovanju Caritasa, ali i stanoviti manjak poznavanja koncepta. Istraživanje je također pokazalo želju kod svih dionika Caritasa za inovativnim djelovanjem u budućnosti. Trenutne najveće prepreke na tom putu su nedostatak stabilnog financiranja, koordinacijske podrške u educiranju kadrova i radu volontera. Ujedno se u tom segmentu nalazi i najveći potencijal za napredak.