The correlation of discrimination and violence with life satisfaction, happiness and personal well-being among persons with physical and sensory disabilites - Marinić, Marko, filozof (Array, 2020)
Cilj ovog rada je ispitivanje učestalost doživljaja diskriminacije i nasilja među osobama s različitim vrstama invaliditeta, ispitati povezanost ovih tema s pojedinim sociodemografskim obilježjima, a onda i s razinom sreće i zadovoljstva životom, te utvrditi s kojom su od različitih domena osobnoga blagostanja posebice povezani diskriminacija i nasilje. Provedeno je empirijsko istraživanje među osobama s različitim vrstama invaliditeta (N=684) u gradu Zagrebu (Hrvatska). Rezultati pokazuju visok postotak iskustva diskriminacije i nasilja u svim skupinama ispitanika, a posebice među gluhim i nagluhim osobama. I jedna i druga tema u negativnoj su korelaciji s razinom osobne sreće, zadovoljstvom životom te svim domenama osobnoga blagostanja. Pronađena je i povezanost učestalosti ovih iskustava s mlađom životnom dobi, ali i nižim primanjima i lošim ekonomskim statusom. Rezultati upućuju na nužnost multidisciplinarnog i sveobuhvatnog angažmana u smanjivanju diskriminacije i nasilja nad osobama s invaliditetom.