Život, djelovanje i filozofija Josipa Stadlera - Lamešić, Kata (Array, 2020)
U članku se opisuje nacrt života, društvenog, kulturnog i političkog djelovanja te filozofije prvoga vrhbosanskoga nadbiskupa i neoskolastičkoga filozofa Josipa Stadlera (1843-1918). U prvom su dijelu važni biografski podatci iz Stadlerova života. U drugome se dijelu ističe Stadlerov značajan doprinos u društvenom, kulturnom i političkom području u Bosni i Hercegovini (BiH). Na temelju Stadlerovih filozofskih djela, u trećem se dijelu donosi nacrt Stadlerove neoskolastičke filozofije: spoznajna, ontološka, kozmologijska, teodicejska, psihologijsko-antropološka i etička tematika. Na kraju se ukratko ističe neistraženu, finalističku dimenziju Stadlerove filozofije, koja je postojala u njegovu životu i djelovanju.