Lijevi ekstremizam u Saveznoj Republici Njemačkoj trideset godina nakon ujedinjenja - Velički, Damir (Array, 2020)
Savezna Republika Njemačka posvećuje, zbog povijesne opterećenosti, vrlo veliku pažnju prevenciji i suzbijanju svih ekstremističkih stremljenja, pa tako i lijevog ekstremizma. Preduvjet za analizu lijevoekstremističkih stremljenja u Njemačkoj je jasno definiranje samog pojma političkog, odnosno lijevog ekstremizma. Nakon toga u radu se, poslije osvrta na ideološke temelje lijevog ekstremizma, analiziraju stranke odnosno organizacije lijevoekstremističkog spektra koje djeluju na području SR Njemačke, njihovo članstvo, akcije, strategije i tematska područja djelovanja, s ciljem utvrđivanja je li lijevi ekstremizam u tom segmentu od njemačkog ujedinjenja do danas u porastu. Analizom se zaključilo da lijevi ekstremizam u SR Njemačkoj, iako nakon ujedinjenja nije niti u jednom trenutku ozbiljnije ugrozio njemačku demokraciju, nije zanemariv. On svojim ukupnim potencijalom u mnogim segmentima opterećuje demokratski poredak SR Njemačke, ali se istovremeno slojevite mjere koje njemačka država provodi radi suzbijanja i prevencije političkog ekstremizma dobro nose s lijevoekstremističkim pojavama.