Pregled dosadašnjih spoznaja o utjecaju visine stelje na pojavnost kontaktnog dermatitisa u tovnih pilića - Sabolek, Ivana (Array, 2020)
Kvaliteta stelje je među glavnim čimbenicima o kojima ovise dobrobit i proizvodnost tovnih pilića. Intenzivan rast i razvoj pilića u tovu rezultiraju produljenim razdobljima odmora, što u kombinaciji s lošom kvalitetom stelje pogoduje pojavi kontaktnog dermatitisa na jastučićima nogu, tarzalnim zglobovima i prsima. Kontaktni dermatitis negativno utječe na zdravlje i dobrobit pilića, kvalitetu i zdravstvenu ispravnost mesa te ekonomiku proizvodnje. Glavni uzroci kontaktnog dermatitisa su vlaga i kemijske supstance u stelji koje djeluju nadražujuće, uz mnoštvo čimbenika koji utječu na njegovu pojavnost. S obzirom na utjecaj visine stelje na pojavnost kontaktnog dermatitisa, dosadašnji radovi izvještavaju o različitim, čak oprečnim rezultatima, koji iziskuju daljnja istraživanja. Dodatan naglasak potrebno je staviti na istraživanja utjecaja visine stelje na proizvodnost te kvalitetu i zdravstvenu ispravnost pilećeg mesa.