Inteligentna ambalaža za pakiranje mesa - Jakobek Barron, Lidija (Array, 2020)
Inteligentna ambalaža je novija vrsta ambalaže koja se razvija s razvojem informacijskih tehnologija. To je ambalaža koja se zasniva na senzorima, indikatorima ili nositeljima podataka koji se stavljaju na tradicionalnu ambalažu, a daju informaciju o proizvodu. Inteligentna ambalaža može se upotrebljavati i kao ambalaža za meso. Istraživanjima se razvijaju indikatori i senzori koji reagiraju na promjenu svježine mesa, promjenu koncentracije plinova (O2 i CO2) unutar ambalaže ili indikatori vremena i temperature. Iako inteligentna ambalaža nije raširena, ima veliki potencijal za razvoj i upotrebu.