Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti - Senčić, Đuro (Array, 2020)
U radu se ukazuje na udio intramuskularne masti u mesu nekih genotipova svinja, na masnokiselinski sastav intramuskularne masti, odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina u intramuskularnoj masti, te na ulogu polinezasićenih masnih kiselina u organizmu i zaštiti zdravlja ljudi. Kvocijent između polinezasićenih (PUFA) i zasićenih masnih kiselina (PUFA/SFA) u svinjskom mesu najčešće je povoljan i kreće se u zdravstveno preporučenim vrijednostima (≥ 0,4). Međutim, omjer n-6/n-3 u ukupnim masnim kiselinama u svinjskom mesu je izrazito u korist n-6, što znači više od nutritivno preporučenih vrijednosti (<4).