Novi trendovi u pakiranju mesa - biopolimeri s inkorporiranim polifenolnim spojevima - Jakobek Barron, Lidija (Array, 2020)
Ambalaža je je jedan od glavnih čimbenika za održavanje kvalitete namirnica. Zbog sve većih zahtjeva za sigurnost namirnica, veći su zahtjevi i za kvalitetu ambalaže te se ispituju novi ambalažni materijali. Biopolimeri su materijali prirodnog podrijetla koji se mogu upotrebljavati kao ambalažni materijal. Njihova glavna karakteristika je biorazgradivost i ekološka prihvatljivost. U biopolimere se mogu dodati i aktivne tvari koje tada čine biopolimer aktivnom ambalažom. Aktivne tvari mogu biti prirodne tvari kao što su polifenolni spojevi. Biopolimeri s dodanim polifenolnim spojevima ispituju se i za pakiranje mesa i mesnih proizvoda. Cilj ovog rada je dati kratak preg