Fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa zagorskog purana - Bregović, Rosana (Array, 2020)
Cilj ovog rada bio je utvrditi fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa Zagorskog purana uzgojenog u polu-intenzivnom sustavu tova. Istraživanje je provedeno na 40 jedinki od kojih je 10 bilo svijetlog soja (5 muških i 5 ženskih), 10 sivog soja (5 muških i 5 ženskih), 10 crnog soja (5 muških i 5 ženskih) i 10 brončanog soja (5 muških i 5 ženskih). Soj nije imao značajan utjecaj (P>0,05), za razliku od spola koji je imao značajan utjecaj na fizikalno kemijske parametre kakvoće mesa (P<0,001). Značajno veća vrijednost parametra a* je utvrđena kod purana, dok je značajno veća vrijednost parametra b* utvrđena kod purica (P<0,05).