Osobno i privatno u pobožnosti biblijskog psalmista kao pojedinca - Berković, Danijel, teolog (Array, 2020)
U ovom se radu promišlja korelacija pojmova osobno i privatno u kontekstu osobne i privatne pobožnosti biblijskog psalmista. Elementi antropologije (srce, duša, lice) ovdje zauzimaju prvorazredno mjesto, posebno uvidom u biblijsko korištenje pojmova lice i duša (פנה i נפש) (panah i nefeš), što uvelike korenspodira grčkom pojmu προσοπων (prosopon) – osoba, persona (engl. person). Autori ustrajavaju na distinkciji pojmova osobno i privatno, ali prepoznaju uzajamnost i međuovisnost para: osobno - privatno. Primjereno ovom radu, autori se referiraju i na tekst svetog Pavla u njegovoj Himni ljubavi (1 Kor 13), gdje se zorno ističu aspekti osobnog i privatnog u dvojakoj ulozi, kako pasivnog tako i aktivnog aspekta pojedinca (subjekta). Rasprava rada slijedi mnogogodišnje diskusije i propitkivanja vezane uz distinkciju osobnosti i privatnosti, ali dodaje i svoj obol glede osobe i osobnosti, subjekta i subjektivnosti, ovdje u kontekstu biblijskog psalmista.