Capetownski iskaz o predanju - graditi Kristov mir u podijeljenom i slomljenom svijetu : biblijski pogled na pitanje naroda s posebnim osvrtom na hrvatski kontekst - Kovačević, David (Array, 2020)
Ovaj članak osvrće se na pojam nacije iz biblijske perspektive analizirajući one naglaske koje ističe Capetownski iskaz o predanju, posebice u poglavlju „Graditi Kristov mir u podijeljenom i slomljenom svijetu“. Poseban osvrt bit će dan na temu nacije i nacionalizma u hrvatskom kontekstu. U prvome dijelu daje se uvod u tri temeljne teorije nacionalizma, u drugome dijelu analizira se svetopisamsko poimanje naroda. Nakon toga pozornost se usmjerava na dokument Capetownski iskaz o predanju i na tematiku izgradnje mira i pravde među narodima, a u zadnjem dijelu nudi se tumačenje odnosa naroda i nacionalizama u hrvatskom kontekstu iz rimokatoličke i evanđeoske perspektive. Cilj i svrha članka je analizirati biblijske i teološke naglaske dokumenta po pitanju nacije, dovesti ih u interakciju s drugim dokumentima i teološkim glasovima, i razumjeti njihovu primjenu unutar hrvatskog konteksta sa svrhom doprinosa evanđeoskom pokretu u Hrvatskoj u njegovoj misiji naviještanja Evanđelja u hrvatskom kontekstu. U članku se zaključuje kako postoje biblijski temelji koji pozitivno vrednuju egzistenciju naroda. Njih treba promatrati pozitivno iz perspektive Božjega stvaralačkog čina, negativno kroz prihvaćanje stvarnosti pada koji je utjecao i na egzistenciju naroda, te pozitivno iz perspektive Božje eshatološke budućnosti gdje i narodi imaju svoje mjesto.Ključne riječi