Uloga ureda državne uprave u županijama u hrvatskome upravno-političkom sustavu - Lopižić, Iva (Array, 2020)
U povodu prestanka rada ureda državne uprave u županijama od 1. siječnja 2020. (dalje u tekstu: uredi) u radu se pokušava utvrditi koju su ulogu te upravne organizacije ostvarivale u hrvatskome upravno-političkom sustavu. Njihova uloga utvrđuje se pravnom analizom sektorskih zakona kojima je središnja državna vlast uredima dodjeljivala javne poslove tijekom razvoja upravljanja u hrvatskim teritorijalnim jedinicama. Osim utvrđivanja uloge ureda, na temelju provedene analize mijenjanja djelokruga ureda tijekom vremena raspravlja se otome u kojoj je mjeri institucijski razvoj ureda pratio europske trendove, kakav je bio odnos ureda sa središnjim tijelima državne uprave i ostalim dijelovima dekoncentrirane državne uprave te o opravdanosti prijenosa poslova ureda na tijela županijske uprave. Rad sadržava sustavni pregled zadaća ureda od njihova ustrojavanja do danas.