Participatory democracy in local government : an online platform in the city of Madrid - Iglesias Alonso, Ángel H. (Array, 2020)
Lokalna vlast Grada Madrida (Španjolska) uvela je 2015. elektronički sustav sudjelovanja građana. Inicijativa za to proizašla je uglavnom iz društvenih pokreta koji su u razdoblju poslije 2011. okupirali trgove brojnih španjolskih gradova. Na lokalnim izborima održanima 2015. mnogi su aktivisti stekli institucionalnu moć te odlučili iskoristiti mogućnosti interneta za političku i upravnu participaciju građana. U ovom se radu ocjenjuju učinci eksperimenta s elektroničkom demokracijom u madridskoj lokalnoj samoupravi koji se uglavnom temelji na uspostavi online platforme za olakšanje sudjelovanja građana u postupcima političkog i upravnog odlučivanja. Istraživanje se temelji na kvalitativnim podacima i dokumentaciji. Premda je cilj čitavog projekta bio dati građanima pravo odlučivanja o lokalnim politikama i drugim pitanjima, ova studija slučaja pokazuje da je sudjelovanje ostalo slabo budući da većina građana ne osjeća da ih se ti procesi tiču. Pokazalo se da u nekim slučajevima građani više sudjeluju putem tradicionalnih institucija nego online. Zagovaratelji projekta nisu se bavili pitanjem tko više sudjeluje kojim od ta dva oblika. Dok su građani slabo koristili elektroničko glasanje, pokazalo se da su njihovi prijedlozi podneseni online utjecali na donošenje političkih odluka, što se zaključuje iz činjenice da su mnogi prijedlozi podneseni online uključeni u lokalne politike. Lokalne bi vlasti trebale koristiti strateški i integrirani pristup korištenju elektroničke tehnologije kako bi potaknule i motivirale građansko uključivanje u lokalnu politiku i upravljanje. Takav integrirani pristup treba biti manje ovisan o ideološkim argumentima, čvršće institucionaliziran te se zasnivati na očekivanjima građana i njihovim informacijama prikupljenim prije uvođenja novih tehnologija.