Čimbenici individualne otpornosti i zadovoljstvo obiteljskim životom : percepcija srednjoškolaca grada Zagreba - Belošević, Matea (Array, 2020)
Svrha je ovoga rada istražiti povezanost koncepta individualne otpornosti i koncepta zadovoljstva obiteljskim životom kao temelja planiranja znanstveno utemeljenih intervencija za promociju pozitivnog razvoja/prevenciju rizičnih ponašanja djece i mladih. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 4.821 učenika Grada Zagreba, a raspon dobi kreće se od 14 do 19 godina. Za potrebe ovog rada korištena je modificirana verzija Resilience and Youth Development Module (California Department of Education, 1997) i modificirana verzija Family Satisfaction Scale, FACES-IV (Olson i Gorall, 2006). U svrhu ostvarivanja ciljeva istraživanja korištene su sljedeće statističke metode i analize: Kolmogorov-Smirnovljev test, hi-kvadrat test, Pearsonov koeficijent korelacije, standardna jednostavna regresijska analiza i standardna višestruka regresijska analiza. Podaci dobiveni na temelju analize pokazuju kako postoje spolne razlike u odnosu na pojedine aspekte individualne otpornosti. Djevojke u odnosu na mladiće postižu više vrijednosti na aspektima empatije, suradnje i komunikacije te vještina rješavanja problema, dok mladići postižu više vrijednosti na aspektima samoučinkovitosti i samosvijesti od djevojaka. Nadalje, dobiveni rezultati pokazuju da postoje spolne razlike u zadovoljstvu obiteljskim životom i to na način da su mladići zadovoljniji obiteljskim životom u odnosu na djevojke. Rezultati istraživanja pokazuju da postoji srednje pozitivna povezanost između ispitivanih aspekata individualne otpornosti i zadovoljstva obiteljskim životom te da viša razina aspekata individualne otpornost sudionika istraživanja značajno predviđa njihovo zadovoljstvo obiteljskim životom.