Ispitivanje percepcije i produkcije glazbenog ritma kod osoba s afazijom - Danjek, Paola (Array, 2020)
Za razumijevanje i kreiranje logopedskih tretmana za osobe s neurogenim komunikacijskim, jezičnim i govornim poremećajima, poput onih namijenjenih osobama s afazijom netečnog tipa, potrebno je istraživati vezu između ritma i govora. Cilj opisanog istraživanja, u kojem je sudjelovalo 10 ispitanika s afazijom i 10 prosječnih govornika, bio je otkriti postoje li teškoće percepcije i produkcije glazbenog ritma kod osoba s afazijom, ispitati postoje li razlike između percepcije i produkcije glazbenog ritma kod iste skupine ispitanika te utvrditi postoji li povezanost između postignuća na zadacima auditivnog razumijevanja riječi i rečenica te sposobnosti percepcije i produkcije glazbenog ritma kod obiju skupina ispitanika. Protokol za ispitivanje percepcije i produkcije ritma kod osoba s afazijom, koji sadrži zadatke za percepciju i produkciju glazbenog ritma, kreiran je za potrebe ovog istraživanja. Statističkom analizom podataka utvrđena je statistički značajna razlika između sposobnosti percepcije i produkcije glazbenog ritma kod osoba s afazijom. Usto potvrđena je statistički značajna razlika između postignuća skupine osoba s afazijom i kontrolne skupine ispitanika. Ovim istraživanjem nije utvrđena statistički značajna povezanost između postignuća na zadacima auditivnog razumijevanja riječi i rečenica i sposobnosti percepcije i produkcije glazbenog ritma kod obiju skupina ispitanika. Analizom odgovora ispitanika otkrivene su značajke ritamskih obrazaca koje ispitanici najbolje, odnosno najlošije percipiraju i reproduciraju.