Uloga obitelji u socijalnoj reintegraciji zatvorenika : pregled aktualnih spoznaja - Maloić, Snježana (Array, 2020)
Socijalna reintegracija zatvorenika zahtjevan je i složen proces, pri čemu na uspjeh tog procesa utječe niz čimbenika. Uloga obitelji u procesu reintegracije punoljetnih zatvorenika i nadalje je nedovoljno istražena i zamjećuje se nedovoljan interes za tu problematiku, iako dosadašnja istraživanja upozoravaju na potencijalno ključnu ulogu obitelji u tom procesu. Svrha je rada potaknuti hrvatski znanstveni i stručni interes za tu temu te ujedno ponuditi temelj za buduće kritičko promišljanje hrvatske penološke prakse vezano uz ulogu obitelji u socijalnoj reintegraciji zatvorenika. U tu svrhu analizirani su dokumenti Vijeća Europe, dostupna znanstvena i stručna literatura, vrijedeća hrvatska zakonska regulativa, dokumenti Ministarstvapravosuđa te sa svrhom rada povezani mrežni izvori. Rad donosi pregled relevantnih teorijskih pristupa, uz sustavan prikaz rezultata istraživanja i prijedloge daljnjih istraživanja. Uz analizu te problematike u hrvatskom kontekstu, zaključno se nude suvremene smjernice i modaliteti za unapređenje rada sa zatvorenicima i njihovim obiteljima.