Korisnost volontiranja u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima za daljnji profesionalni rad : Benefits of volunteering in Victim and witness support departments - Hamer Vidmar, Nikica (Array, 2020)
U odjelima za podršku žrtvama i svjedocima na županijskim sudovima angažiraju se volonteri kao pružatelji podrške žrtvama i svjedocima, najčešće studenti, za koje se organizira posebna izobrazba te se provodi mentoriranje i supervizija njihova rada. Ovim istraživanjem željelo se utvrditi koliko su se volonteri, koji su volontirali u odjelima, koristili stečenim znanjima i vještinama u svojemu kasnijem profesionalnom radu, odnosno tijekom obavljanja posla.U istraživanju su sudjelovale 82 osobe koje su prethodno volontirale u odjelima za podršku žrtvama i svjedocima pri županijskim sudovima u Zagrebu, Osijeku, Vukovaru, Zadru, Splitu, Rijeci i Sisku. Za potrebe istraživanja konstruiran je anketni upitnik, a prikupljanje podataka provedeno je metodom online ankete.Rezultati su pokazali da bivši volonteri procjenjuju da su im stečena znanja i iskustvo tijekom volontiranja u odjelima za podršku uglavnom korisni u obavljanju trenutnog posla. Nema razlike u procjeni korisnosti s obzirom na vrstu radnog mjesta između pravne, pomagačke i ostale skupine zanimanja. Nešto manje od polovice (41,3 %) volontera navodi da im je činjenica što su prethodno volontirali pomogla pri zapošljavanju. Osobe zaposlene na radnim mjestima iz skupine pravnih zanimanja u većoj mjeri procjenjuju da im je volontiranje pomoglo u dobivanju zaposlenja. Oni koji su pohađali trodnevnu osnovnu edukaciju, iskustvo volontiranja smatraju korisnijim za daljnji posao, nego oni koji su pohađali dvodnevnu osnovnu edukaciju. Također, pohađanje edukacija o komunikacijskim vještinama i obiteljskom nasilju povezano je s većom procjenom korisnosti. Nije pronađena povezanost duljine volontiranja, kao ni pohađanja supervizije, s procjenom korisnosti volontiranja za obavljanje trenutnog posla.