Turistički kompleksi Haludovo i Uvala Scott : interpretacije urbaniteta u kontekstu kritike turizma i modernizacije hrvatske jadranske obale = Tourist resorts Haludovo and Uvala Scott : interpretations of urbanity in the context of criticism against tourism and modernization of the Croatian Adriatic coast - Mrduljaš, Maroje (Array, 2020)
Tijekom 1960-ih i početkom 1970-ih u Hrvatskoj se artikulira kritika modernizacije obale i masovnog turizma. Među kritikama prevladava mišljenje da je nuždan kontekstualno osjetljiv i regionalistički pristup, kako čitavoj urbanizaciji tako i turističkoj gradnji. Projekti Uvale Scott i Haludova ponudile su dvije različita interpretacije urbaniteta turističkih kompleksa; prvi kroz koncept simulacije tradicijskih ambijenata, a drugi kroz simulakrum elemenata povijesnog grada.