Akustička rješenja za detekciju dronova s ciljem povećanja opće sigurnosti - Grubeša, Sanja (Array, 2020)
U današnje doba male bespilotne letjelice postaju sve popularnije. Postoje njihove razne inačice, ali po svojoj popularnosti prednjače kvadrokopteri odnosno dronovi. Primjenu nalaze većinom u komercijalnim svrhama ili kao nečiji hobi, međutim mogu biti korišteni i u ilegalne svrhe poput krijumčarenja ili prijenosa eksploziva. Veliki problem predstavljaju i ako se koriste na točno određenim lokacijama poput zračnih luka. Dronove je iznimno teško detektirati zbog njihovih relativno malenih dimenzija, prednjeg dijela napravljenog od plastike te električnih motora koji emitiraju vrlo male količine toplinske energije. U tom smislu konvencionalni radari ili infracrvene kamere jednostavno nisu dovoljne u detekciji dronova. Cilj istraživanja opisanog u ovom članku je ustanoviti koje su mogućnosti akustičkog rješenja za detekciju dronova, odnosno utvrditi zvučne razine malih UAV letjelica i na temelju te zvučne razine odrediti koja je teoretska granica udaljenosti na kojoj je moguće akustički detektirati dron. Također je istraženo koliko ta udaljenost raste ako se kao akustički detektor koristi akustička kamera. Očekuje se da će ishodi ovog istraživanja poboljšati opću sigurnost jer optimiziraju nekoliko vrsta pristupa u svrhu bolje detekcije dronova.