Socijalna podrška, stres, izgaranje i zdravlje kod policijskih službenika - Glavina Jelaš, Ivana (Array, 2020)
Cilj rada bio je ispitati izvore socijalne podrške (obitelj, kolege, nadređeni) kod policijskih službenika te njihovu ulogu s obzirom na izgaranje, zdravlje, policijski i opći stres. Korišteni su sljedeći upitnici: Skala socijalne podrške (Social Support Scale), Upitnik izgaranja na poslu - MBI (Maslach Burnout Inventory - Human Services Survey (MBI-HSS), Upitnici organizacijskih i operativnih izvora stresa (Organizational Police Stress Questionnaire, Operational Police Stress Questionnaire, PSQ-Org, PSQ-Op), dok su životni stres i 4 vrste zdravlja (opće, tjelesno, psihičko, zdravlje od ulaska u MUP) ispitani pomoću tvrdnji koje su autori konstruirali u svrhu istraživanja. Pokazalo se da policajci procjenjuju da imaju značajno najveću podršku kolega, potom obitelji, a najmanje podršku nadređenih. Pronađene su značajne razlike među policajcima koji procjenjuju da imaju manju i onih koji procjenjuju da imaju veću podršku s obzirom na izgaranje, zdravlje, policijski i opći stres. Pronađen je i značajan moderatorski utjecaj podrške obitelji na odnos operativnog stresa i tjelesnog zdravlja. Pokazalo se da policajci značajno stresnijim procjenjuju organizacijski u usporedbi s operativnim stresom.