Occupational safety in the medical laboratory and formaldehyde exposure - Adamović, Dragan (Array, 2020)
Opasne kemijske tvari u raznim oblicima narušavaju kakvoću zraka u radnoj okolini. Način unošenja otrovnih tvari u ljudsko tijelo i transformacijski putovi glavni su čimbenici štetnih učinaka. Zbog velike raširenosti formaldehida u mnogim industrijama već nekoliko desetljeća pozornost stručnjaka zaštite na radu usmjerena je na taj fenomen. Studija prikazuje temeljne karakteristike formaldehida i učinke na zdravlje prouzročene izlaganjem različitim koncentracijama te opasne tvari. Težište je na zaposlenima u medicinskim laboratorijima gdje se formaldehid koristi kao sredstvo za dezinfekciju i agens za čuvanje uzoraka tkiva u anatomskim laboratorijima. Eksperimentalni dio studije odrađen je u laboratorijima Odjela za anatomiju, a razine koncentracije formaldehida praćene su u različitim prostorijama kako bi se utvrdila izloženost zaposlenika.