Postmoderno doba kao predvorje negacije dječjih prava - Hrabar, Dubravka (Array, 2020)
Prava djece uobličena su u mnogim međunarodnim dokumentima, od kojih je najistaknutiji Konvencija o pravima djeteta. Razdoblje njezine primjene (trideset godina) dostaje za analizu njezine svrhe i sagledavanje ciljeva koji su se htjeli postići te opasnosti koje danas vrebaju da cjelokupni sustav razruše. Svijet u kojem danas žive djece u mnogim je segmentima neusporediv s vremenom kad je spomenuta Konvencija zaokružila pravni status djece. Među mnogim pravima koja bivaju ugrožena postmodernim kretanjima su djetetovo pravo na izražavanje mišljenja povezano s njegovim pravom na promjenu spola (u okviru prava na zdravlje) i pravom na identitet. Rodna ideologija posljednjih godina krči svoj put prema promjenama u društvu, ne samo u odnosu na odrasle osobe, već i na djecu, njihov odgoj i oblikovanje kroz obitelj. Nasrtaji su sve očitiji, poduprti nažalost institucijskim koracima (u Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji i Vijeću Europe) usprkos činjenici providnosti ciljeva usmjerenih prema priznanju rodne ideologije kao nadideologije. S obzirom na vremenski odmak od donošenja Konvencije o pravima djeteta, različiti teoretičari smatraju potrebnim revidirati njezine odredbe kako bi se djecu bolje štitilo, uključujući povišenje dobne granice djetinjstva. Sukobi pogleda, jasan pogled u budućnost i dobrobit djece kao cilj, prilika su za redefiniranje svijeta i djetetovih prava, vraćajući dostojanstvo obitelji i djeci.