L'administration française et l'UE-le rôle de la représentation permanente de la France auprès des institutions européennes - Doutriaux, Yves (2020)
U radu se prikazuje uloga stalnog predstavništva Francuske (PR) u europskim institucijama. Ističe se kako je stalno predstavništvo povjereno karijernim diplomatima na visokoj razini koji pripadaju "mreži" stručnjaka specijaliziranih za europske poslove (stručnjaci za europska pitanja čine svojevrsnu aristokraciju među francuskim karijerskim diplomatima). Nadalje se navodi i analizira kako je uloga predstavništva vrlo složena zbog raznolikosti predmeta kojima se bave. Na kraju se zaključuje kako je francuski stalni predstavnik uvijek bio karijerni dilomat, za razliku od nekih država članica koje su ponekad imenovale bivše ministre.
The role of France’s constant representation in European institutions is shown in this paper. That constant representation is entrusted to career diplomats is at a high level is pointed out who belong to "a network" of experts specialised for European jobs (experts for European issues make up their own kind of aristocracy among French career diplomats). Furthermore, the role of representation being very complex due to the variedness of topics being dealt with is noted and analysed. Finally, the conclusion is that France’s permanent representative has always been a career diplomat, in contrast to some member states which have sometimes nominated former ministers.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Europske institucije -- Predstavništvo -- Diplomacija; Europska unija; Francuska