Međuknjižnična posudba u eri digitalne dostupnosti znanstvenih informacija : Availability of scientific information in the digital age and its influence on interlibrary loan and document delivery - Konjević, Sofija (Array, 2021)
Cilj. Rad daje prikaz utjecaja tehnoloških promjena, osobito mrežne dostupnosti e-izvora znanstvenih informacija na službu međuknjižnične posudbe koristeći kao primjer podatke o međuknjižničnoj posudbi (MKP) Centra za znanstvene informacije, uz osvrt na trendove u Europi i svijetu. Pristup. Rad donosi kratak povijesni pregled razvoja službe međuknjižnične posudbe, prikaz tehnoloških promjena, s naglaskom na dostupnost građe u digitalnom formatu bilo pretplatom ili u otvorenom pristupu i promjene koje donosi, istovremeno olakšavajući proces međuknjižnične posudbe, ali i donoseći određena ograničenja. Analizirani su podaci o broju zahtjeva u Centru za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković, a dat je i pregled današnje situacije u svijetu. Rezultati. Analiza je pokazala da velik broj zahtjeva za međuknjižničnom posudbom CZI bilježi sve do 2013. godine, nakon čega je registriran konstantan pad u broju zahtjeva, što je u skladu i s nekim primjerima u svijetu koji su prikazani u radu. Originalnost. Tema je obrađivana u prošlosti, no malo je novijih radova u Hrvatskoj koji obrađuju utjecaj tehnoloških promjena i digitalne građe na samu službu međuknjižnične posudbe, dajući pri tom opsežan pregled trenutnog stanja u svijetu. U svijetlu navedenih promjena su analizirani i prikazani statistički podaci međuknjižnične posudbe Centra za znanstvene informacije.