Razvoj narodnih knjižnica u Hrvatskoj prema zelenim knjižnicama The development of public libraries in Croatia towards green libraries - Vrana, Radovan; Zečević, Ana (2021)
Cilj. Rad je posvećen pokretu zelenih knjižnica u Republici Hrvatskoj, s naglaskom na narodne knjižnice. Uz uvodni dio o koncpetu zelenih knjižnica, rad u svojem središnjem dijelu nudi prikaz rezultata istraživanja u narodnim knjižnicama u RH o temi zelenih knjižnica. Cilj istraživanja bio je utvrditi trenutno stanje i istražiti razvijaju li se narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj prema zelenim knjižnicama ispitivanjem sljedeća tri elementa zelene knjižnice: zgrada knjižnice, poslovanje zelene knjižnice te knjižnične usluge. Pristup/metodologija/dizajn. Uvodni teorijski dio rada napisan prema dostupnoj literaturi, dok je središnji dio rada posvećen istraživanju u kojem je korištena metoda ankete provedena uz pomoć online anketnog upitnika. Uzorak istraživanja odnosi se na sve narodne knjižnice u RH kako bi se stvorila cjelovita slika o temi zelenih knjižnica u narodnim knjižnicama u RH. Rezultati. Istraživanje u kojem su sudjelovale 82 narodne knjižnice u RH pokazalo je da većina knjižnica u zgradama ne provodi financijski dostupne mjere štednje energije, ali da su neka od načela zelenog poslovanja ipak zastupljena u njihovom poslovanju (odvajanje papira za reciklažu te štednja papira i tinte u većini knjižnica). Utvrđeno je da su ispitane knjižnice zainteresirane za razvijanje zelenih knjižničnih usluga te da većina knjižnica u svoj program uvrštava i događanja ekološke tematike. Međutim, isto tako iz provedene ankete proizlazi da je potrebno educirati same knjižničare o konceptu zelene knjižnice, motivirati ih te kod njih razvijati ekološku svijest. Osim nedovoljne educiranosti ili zainteresiranosti zaposlenika za koncept zelene knjižnice, pokazalo se da prepreka razvoju narodnih knjižnica u Hrvatskoj u zelenom smjeru mogu biti nedovoljan broj knjižničnog osoblja, neadekvatan prostor te nedostatak financijskih sredstava.
Purpose. This paper deals with the Green Library Movement in the Republic of Croatia, with an emphasis on public libraries in Croatia. After the introductory part about the green libraries, the central part of the paper presents the results of the research about green libraries in the public libraries in Croatia. The aim of the research was to determine the current situation and to examine whether the public libraries in Croatia are developing towards green libraries by examining the following three elements of a green library: the library building, the green operation, and library services. Approach/methodology/design. The introductory part of the article is based on the available literature about green libraries, while the central part presents the research that used an online questionnaire as a research method. The research aimed to include all public libraries in the Republic of Croatia. Findings. The research was carried out in 82 public libraries in Croatia and it has shown that the majority of libraries did not apply financially available measures for energy saving, although some principles of green operation were present in libraries (waste sorting, paper saving, printer cartridge saving). The results indicate a considerable interest of public libraries in Croatia in the development of green library services and that the majority of libraries include ecological topics in their activity plans. However, the research results also indicate the need for additional education of librarians about green library concept in order to motivate librarians to develop ecological awareness. In addition to the insufficient education of librarians about the concept of green libraries, the insufficient number of library staff is also a problem in the public library development in Croatia, as well as inadequate library space and facilities, and lack of financial means.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 383-384.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Narodne knjižnice -- Zelene knjižnice -- Održivi razvoj -- Ekologija; Hrvatska