Utjecaj Bečke oftalmološke škole na početke suvremene oftalmologije u Hrvatskoj : The influence of the Vienna School of Ophthalmology on the beginnings of modern ophthalmology in Croatia - Ivanišević, Milan, liječnik (Array, 2021)
Začetnik Bečke oftalmološke škole bio je prof. dr. Georg Joseph Beer koji je 1812. u Beču u Općoj bolnici osnovao Prvu sveučilišnu očnu kliniku u svijetu. Prof. Ferdinand von Arlt vodio ju je 27 godina, od 1856. do 1883. Budući da je prva očna klinika postala pretijesna, u istoj je bolnici u Beču 1883. osnovana Druga sveučilišna očna klinika. Od 1885. trideset ju je godina vodio prof. Ernst Fuchs. Mnogi su poznati oftalmolozi još vodili te dvije bečke očne klinike, ali Arlt i Fuchs su bili glavni predstavnici Bečke oftalmološke škole koja se uvijek odlikovala visokim mjerilima u dijagnostici i liječenju očnih bolesti. Mnogi hrvatski oftalmolozi educirali su se kod njih ili kod njihovih učenika te osnivali očne odjele u većim gradovima u Hrvatskoj prenoseći stečeno znanje i iskustvo. Prvi očni odjeli u Hrvatskoj osnovani su na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Prva sveučilišna očna klinika u Hrvatskoj započela je s radom u Zagrebu 1923. Naši oftalmolozi prenijeli su organizaciju klinika kakve su postojale u Beču, i to je bio tadašnji obrazac svih europskih klinika. Tradiciju Bečke oftalmološke škole prenosili su dalje, sljedećim generacijama. U radu su dane i kratke biografije bečkih i hrvatskih oftalmologa i njihovi međusobni odnosi u edukaciji i radu.