Baldo i Ante Bibica, otac i sin - dva dubrovačka liječnika : Baldo and Ante Bibica, father and son - two physicians from Dubrovnik - Vučak, Ivica (Array, 2020)
Zdravstvo i liječnici koji su djelovali u Dubrovniku u posljedna dva stoljeća, nakon što je Napoleonova armija srušila Dubrovačku Republiku, manje su do sada privlačili pozornost medikohistoričara. U ovom su članku na temelju podataka iz onodobnih časopisa i novina te privatnih arhiva članova obitelji rekonstruirani životi i djelovanje dvojice dubrovačkih liječnika, oca i sina, Balda i Ante Bibice koji su živjeli potkraj 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća. Baldo Bibica medicinu je završio u Beču i čitavog je života bio općinski liječnik, najprije u mjestima u okolici Dubrovnika, a od 1903. u Gružu. Ante Bibica studirao je medicinu u Gracu i Zagrebu i bio prvi Dubrovčanin koji je diplomu liječnika dobio na Medicinskom fakultetu zagrebačkog Sveučilišta. Specijalizirao je dermatovenerologiju u Beču i radio kao specijalist u Dubrovniku. Obojica su bili članovi liječničkih udruženja (na lokalnoj i na nacionalnoj razini), a bili su utjecajni i u društvenom životu grada.