Iz liječničke biografije prim. dr. Ljubice Bosner : From physician’s biography of primarius Ljubica Bosner - Habek, Dubravko (Array, 2020)
Prethodno su objavljeni i poznati podatci o Riječanki, prim. dr. Ljubici Bosner, o njezinu djelovanju u ogulinskoj, bjelovarskoj, petrinjskoj i riječkoj bolnici tijekom njezina zavidna kirurškoga i ginekološko-porodničkog staža. Novi i sada dostupni arhivaliji osobnih i profesionalnih personalija upotpunjuju nepotpune i neznane biografske podatke. Nakon pripravničkoga staža radila je u javnoj županijskoj bolnici u Velikoj Gorici kao sekundarni liječnik na poznatom ortopedskom odjelu te bolnice. Okolnosti odlaska u ogulinsku bolnicu s polaganjem zakletve vladajućem kralju Petru II. na vjernost, potom njezina profesionalna aktivnost kirurginje u novootvorenoj Zakladnoj bolnici na Rebru u Zagrebu uz povremene odlaske na mjesto ravnateljice bolnice i kirurga u Petrinji i Varaždinu, a u poraću na nova radna mjesta u Oblasnom NO-u Istra, posebno su socijalno-povijesno zanimljive. Pronađene su preporuke njezinih šefova za priznavanjem zvanja specijalista kirurga koji naglašavaju njezinu spretnost, kliničku prosudbu i obavljanje teških operacijskih zahvata, posebice za vrijeme rata. U svome je životu i liječničkoj karijeri prolazila razdoblja velike krize između dvaju svjetskih ratova (za vrijeme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca), potom Drugoga svjetskog rata (za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske) te poraća (za vrijeme Republike Jugoslavije), u kojima je djelovala kao kirurginja. Navedene podatke u biografiji prim. dr. Ljubice Bosner upotpunjuju do sada neznane i neobjavljene fotografije iz njena osobnog i profesionalnog, kirurškog života.