Tvornica Rave u ozračju početaka kemijsko-farmaceutske proizvodnje na području Hrvatske : Rave factory at the beginning of chemical-pharmaceutical production era in Croatia - Fatović-Ferenčić, Stella (Array, 2020)
U radu je prikazan razvoj i poslovanje kemijsko-farmaceutske tvornice Rave d.d. osnovane 1922. u Zagrebu. Na temelju arhivske i građevinske dokumentacije, stručnih i dnevnih glasila te promotivnog materijala rekonstruiran je smještaj tvorničkog kompleksa u zagrebačkoj industrijskoj zoni, prezentirane su njezine marketinške strategije i utjecaj na razvoj domaće proizvodnje lijekova i higijensko-sanitarnih potrepština. Kao važan motiv svoga poslovanja tvornica je isticala osamostaljivanje Rave kao domaće industrije od tada dominirajuće strane industrije, nacionalna obilježja svoga poslovanja te promicanje suradnje s mladom domaćom industrijom. U skladu s tim Rave d.d. sudjeluje u izgradnji i razvoju domaće farmaceutske proizvodnje i domaćeg tržišta, poticanju razvoja suvremene industrije i borbi za povoljnije uvjete svoga poslovanja. Njezina je do sada neistražena povijest značajan segment početaka farmaceutske proizvodnje, ali istodobno i prilog poznavanju početaka poduzetništva na našim prostorima kao nezaobilaznog elementa u podizanju svijesti o nacionalnoj proizvodnji, razvoju i identitetu.