Prilog flori otočića Sestrice : A contribution to the flora of the Sestrice islets - Pandža, Marija (Array, 2021)
Istražujući šumsku vegetaciju tri otočića Sestrice (zadarski arhipelag) tijekom 2019. i 2020. godine popisane su vrste vaskularne flore. Najveći broj svojti zabilježen je na Veloj Sestrici (75), Maloj Sestrici (68) i 44 svojte na Sridnjoj Sestrici. Na sva tri otočića zabilježeno je ukupno 119 svojti (103 vrste, 15 podvrsta i varijetet) unutar 107 rodova i 48 porodica. U sastavu flore dominiraju kritosjemenjače medu kojima su dopusnice (77,31%) znatno zastupljenije od jednosupnica (20,17%). Zabilježene su i tri svojte golosjemenjača. Vrstama su najbogatije porodice Poaceae, Chenopodiaceae i Asteraceae s udjelom 26,04% od ukupne flore. U spektru životnih oblika ističu se teretiti (36,97%) i hemikriptofiti (25,21%), a u fitogeografskoj analizi biljke mediteranskoga i južnoeuropskoga flornog elementa (zajedno 70,59% od ukupne flore). U sastavu flore udio terofita i biljaka mediteranskoga flornoga elementa ukazuje na klimatske prilike i geografski položaj otočića. Brojno su zastupljene i biljke široke rasprostranjenosti (21,85%) zbog nitrofilnih staništa (otočići Sestrica Vela i Sridnja tijekom proljeća su staništa i gnjezdilišta galebova).