Površine i procjena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj Area and agricultural land evaluation in Croatia - Vidaček, Željko (2020)
Potpuno točnih podataka o korištenju poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nema zbog ne sređene nacionalne baze podatka, odnosno nepovezanosti nadležnih tijela u provođenju učinkovite zemljišne politike. Ne postoji jedinstvena evidencija o poljoprivrednom zemljištu i o oblicima uporabe i raspolaganja. Katastar nije usklađen s gruntovnicom, a to dvoje nije usklađeno sa stvarnim stanjem. Od 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj se koriste: Bonitiranje zemljišta, Kovačević P. i sur. 1987., Kovačević P. (1983.), Pravilnik o mjerilima za utvrđivanje osobito vrijednog obradivog (P1) i vrijednog obradivog (P2) poljoprivrednog zemljišta, NN 23/19, te Okvir za procjenu zemljišta, FAO 1976 u dorađenoj verziji Vidaček Ž., 1981. Preporučena je primjena uz doradu FAO okvira procjene zemljišta, ibidum. U cilju kvalitetne implementacije predloženo je osnivanje „Projektnog savjeta za procjenu poljoprivrednog zemljišta Hrvatske“ pri Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Centru za tlo, dakako u suradnji sa znanstvenim institucijama.
Fully accurate data on the use of agricultural land in Croatia are missing due to disordered national database, that is, the incompatibility of the competent authorities in the implementation of an effective land policy. There is no uniform record of agricultural land, forms of use and management. The cadastre is not aligned with the land register, and the two are not aligned with the actual situation. Since the 1960s and 1970s, the following have been used in Croatia: Land evalation, Kovačević P. et al. 1987, P. Kovačević (1983), Ordinance on the criteria for determining particularly suitable arable (S1) land and suitable arable (S2) land, NN 23/19, and finally A Framework for Land evaluation, FAO 1976, as revised by Vidaček Ž., 1981. The implementation of the FAO Framework is recommended to be refined and we propose the establishment of a "Project Council for Agricultural Land evaluation in Croatia" at the Ministry of Agriculture, Croatian Agency for Agriculture and Food, Soil Center, in collaboration with scientific institutions.
Bilješke uz tekst
Bibliografija: str. 327-329.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Tlo -- Zemljište -- Poljoprivredno tlo -- Poljoprivreda; Hrvatska