Utjecaj kultivara i tipa reznice na ukorjenjivanje američke tuje (Thuja occidentalis L.) : Effect of cultivar and type of cuttings on rooting of northern white cedar (Thuja occidentalis L.) - Karlović, Ksenija (Array, 2020)
U radu je istraživan utjecaj kultivara i tipa reznice na postotak ukorjenjivanja i duljinu korijena reznica američke tuje (Thuja occidentalis). U pokus su bili uključeni kultivari 'Columna' i 'Smaragd' u kombinaciji s tri tipa reznice tj. jednostavne reznice, reznice s petom te reznice s dijelom grane. Postotak ukorjenjivanja reznica bio je pod značajnim utjecajem kultivara i tipa reznice, dok je duljina korijena bila pod značajnim utjecajem tipa reznice. Kod kultivara 'Smaragd' zabilježen je veći prosječni postotak ukorjenjivanja nego kod kultivara 'Columna'. Veći postotak ukorjenjivanja zabilježen je kod oba kultivara uz upotrebu reznica s dijelom grane i jednostavnih reznica, u usporedbi s reznicama s petom. Prosječna duljina korijena reznica s dijelom grane bila je signifikantno veća i od prosječne duljine korijena jednostavnih, i reznica s petom, neovisno o kultivaru. Kako bi se postiglo bolje ukorjenjivanje, u rasadničarskoj proizvodnji oba kultivara preporučuje se upotreba reznica s dijelom grane.