Odjeci hrvatskoga proljeća u Osijeku - Tomas, Domagoj (Array, 2020)
U članku se raščlanjuju zbivanja koja se mogu podvesti pod zajednički nazivnik hrvatskoga proljeća na lokalnom osječkom području. Pritom se u uvodnom dijelu polazi od terminološkoga i sadržajnoga određenja općega fenomena hrvatskoga proljeća, uz prepoznavanje nekolicine događaja koji su mu prethodili te omogućili razvoj. Zatim slijedi prijedlog periodizacije hrvatskoga proljeća s trima fazama te predstavljanje njegovih triju žarišta, s lokalnim osječkim ekvivalentima (»reformno« krilo OK-a SKH-a Osijek, OMH Osijek i SSO). U nastavku članka u pojedinačnim se poglavljima analiziraju zbivanja u okviru osječkih društveno-političkih organizacija, OMH-a Osijek i osječkoga student-skoga pokreta, koja se mogu staviti u kontekst hrvatskoga proljeća. Utvrđena je izravna povezanost proljećarskih gibanja u Zagrebu s onima koja će uslijediti u Osijeku, pomoću raznih uobičajenih komunikacijskih kanala, poput sudjelovanja članova CK-a SKH-a na sjednicama lokalnih društveno-političkih organizacija ili pak javnih predavanja istaknutih članova MH-a iz Zagreba u organizaciji OMH-a Osijek. Također, u konačnici se pokazalo da je stanje u Zagrebu dobrim dijelom bilo preslikano i na osječko područje u vrijeme kulminacije hrvatskoga proljeća, uzimajući u obzir društveno-političke organizacije, MH i studente, s jedinim izuzetkom nešto kasnije pojave proljećarskih ideja u Osijeku u odnosu na Zagreb.