Odnos NOVJ-a prema hrvatskom stanovništvu i poraženim vojnicima oružanih snaga NDH-a u Mostaru krajem Drugoga svjetskoga rata i u neposrednom poraću - Mandić, Hrvoje, povjesničar (Array, 2020)
Zauzimanjem Mostara NOVJ je uspostavio nadzor nad donjim tokom rijeke Neretve i ostvario jedan od dvaju preduvjeta za uspostavu revolucionarne komunističke vlasti na tom prostoru. Drugi preduvjet bio je obračun sa svim potencijalnim političkim protivnicima, odnosno klasnim neprijateljima u Mostaru. Problematika stradanja hrvatskoga stanovništva u veljači i neposrednom poraću 1945. godine u Mostaru nedovoljno je istražena. Komunističke vlasti svjesno su zanemarivale hrvatske civilne žrtve u veljači i poraću 1945. s pomoću režimske historiografije. Rad predstavlja doprinos istraživanju hrvatskih žrtava u Mostaru. U radu je korištena deskripcija, povijesno-narativna metoda, metoda analize sadržaja, metoda brojenja/nabrajanja i metoda oralne (usmene) povijesti. OZNA i KNOJ počinili su planski, provedbom metode razdavanja i likvidacije, niz ubojstava hrvatskoga stanovništva i pripadnika oružanih snaga NDH-a u Mos-taru u veljači te neposrednom poraću 1945. godine. Najveća stratišta pobijenih civila i vojnika nalaze se ispod partizanskoga spomenika u Mostaru, u jami Novakuša prema Nevesinju i lokalitetu Radimlja kod Stoca.