Fra Vicko Kapitanović i istraživanje hrvatske filozofske baštine - Škarica, Dario (Array, 2020)
Hrvatska filozofska baština trajni je istraživački zadatak. Nisu mnogobrojni koji su se tom zadatku posvetili. Jedan od onih koji je prepoznao važnost teme bio je fra Vicko Kapitanović, franjevac i povjesničar. Važnost njegova istraživačkoga rada na tom području dolazi do izražaja u tome što je temeljito istražio, popisao, opisao i na svjetlo dana iznio brojne latinske filozofske rukopisne tekstove iz 18. i 19. stoljeća koji se čuvaju u samostanima Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja u Makarskoj, Šibeniku, Visovcu, Živogošću, Splitu, Sinju, Omišu, Zaostrogu, Sumartinu i Karinu. Uz to, izlažući o pojedinim filozofskim rukopisima, Kapitanović redovito opisuje i povijest dotičnih samostanskih filozofskih škola, navodeći iscrpno, koliko je to bilo moguće, i podatke o franjevcima filozofima koji su na tim učilištima predavali. U ovom je radu prikazan taj vrijedan Kapitanovićev doprinos istraživanju povijesti hrvatske filozofije.