Budakova Anera kao moliteljica i junakinja - Slavić, Dean (Array, 2020)
Roman je naglašeno hibridni žanr koji može sadržavati i elemente tragedije. Molitelj /suppliant/ u tragedijama i tragičnim naracijama redovito ispunjava četiri uvjeta: a) žensko je biće ili je osoba podređena u društvu; b) prijeti joj nasilje i često smrt; c) ne može govoriti ili ne može prenositi obavijesti; d) nije ni protagonist ni antagonist. Anera iz romana Ognjište književnika Mile Budaka zadovoljava nabrojene uvjete, s time što dijelom odstupa u posljednjem. Ona dobiva veliku količinu prostora u romanu i inteligencijom je bliska protagonistu Lukanu. Anera također dobrim dijelom ispunjava uvjete koje Lynette Porter postavlja pred junaka, no nedostaje joj element pobjede nad zlom koju ostvaruje protagonist Lukan. S Anerina bi stajališta Ognjište bilo tragedija osvete – ali njezine karakteristike ne određuju roman u žanrovskoj cjelini.