Knjižnična građa tiskana u tiskari Franjevačkog samostana u Osijeku : začetak tiskarstva u Slavoniji - Vinaj, Marina (Array, 2020)
Tiskarstvo u Osijeku zaživjelo je dolaskom franjevaca i osnutkom prve tiskare na tom području 1735. godine. Franjevcima je bilo dopušteno u samostanu otvoriti malu tiskaru za potrebe provincije. Pojava prve tiskare u Osijeku povezana je umnogome s društvenim i političkim prilikama ondašnjega grada, koji se nakon odlaska Turaka polako pretvarao u urbano središte Slavonije. Otvaranje škola i visokoga učilišta ostavilo je traga i u prvim naslovima tiskovina osječkih profesora, ali i studenata. Franjevci su iznimno cijenili knjigu te su franjevačke knjižnice i prve organizirane knjižne zbirke u nas. Najstarija izdanja osječkih franjevaca čuvaju se u Zavičajnoj zbirci Essekiana Muzeja Slavonije, ali i u franjevačkim knjižnicama Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Prepoznavanje i vrjednovanje franjevačkih knjižnih zbirki preduvjet je za proučavanje kulturne povijesti Osijeka i Slavonije.