Knjižnična građa tiskana u tiskari Franjevačkog samostana u Osijeku začetak tiskarstva u Slavoniji - Vinaj, Marina; Knežević Križić, Ivana (2020)
Tiskarstvo u Osijeku zaživjelo je dolaskom franjevaca i osnutkom prve tiskare na tom području 1735. godine. Franjevcima je bilo dopušteno u samostanu otvoriti malu tiskaru za potrebe provincije. Pojava prve tiskare u Osijeku povezana je umnogome s društvenim i političkim prilikama ondašnjega grada, koji se nakon odlaska Turaka polako pretvarao u urbano središte Slavonije. Otvaranje škola i visokoga učilišta ostavilo je traga i u prvim naslovima tiskovina osječkih profesora, ali i studenata. Franjevci su iznimno cijenili knjigu te su franjevačke knjižnice i prve organizirane knjižne zbirke u nas. Najstarija izdanja osječkih franjevaca čuvaju se u Zavičajnoj zbirci Essekiana Muzeja Slavonije, ali i u franjevačkim knjižnicama Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Prepoznavanje i vrjednovanje franjevačkih knjižnih zbirki preduvjet je za proučavanje kulturne povijesti Osijeka i Slavonije.
Printing in Osijek began with the arrival of the Franciscans and the establishment of the first printing house in the area in 1735. The Franciscans were allowed to open a small printing house in the monastery for the needs of the province. The emergence of the first printing house in Osijek is largely linked to the social and political circumstances in the city at the time, which after the departure of the Turks was slowly transforming into the urban center of Slavonia. The opening of schools and higher education institutions left a mark on the first titles of printed works by Osijek professors, but also students. The Franciscans had great appreciation for the book, and the Franciscan libraries were the first organized book collections in our country. The oldest editions of the Osijek Franciscans are kept in the Museum of Slavonia’s Native Collection Essekiana, as well as in the Franciscan libraries of the Croatian Franciscan Province of St. Cyril and Methodius. Recognizing and evaluating Franciscan book collections is essential for studying the cultural history of Osijek and Slavonia.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Tiskare -- Knjižnice -- Visoka učilišta; Franjevci -- Zavičajna zbirka Essekiana -- Muzej Slavonije; Osijek