Analiza učinaka promjena u Međunarodnim standardima financijskoga izvještavanja na usporedivost i dosljednost financijskih izvještaja - Pavić, Ivana, ekonomistica, 1985- (Array, 2020)
Cilj rada je ukazati na to utječu li kontinuirane promjene u Međunarodnim standardima financijskoga izvještavanja na usporedivost i dosljednost financijskih izvještaja u kratkom i dugom roku. Za postizanje tog cilja identificirani su čimbenici koji utječu na promjene u računovodstvenim standardima kako bi se ukazalo na to zašto do takvih promjena uopće dolazi. Kako bi se došlo do znanstveno utemeljenih zaključaka, kronološkim redoslijedom analizirane su promjene u 15 Međunarodnih računovodstvenih standarda/Međunarodnih standarda financijskoga izvještavanja koje su zabilježene u vremenskom periodu od 1975. do 2018. godine. U istraživačkom procesu analizirana je dostupna izvorna literatura sa sadržajem standarda važećih u određenoj točki vremena. Različite edicije standarda istražene su primjenom odgovarajućih znanstvenih metoda; metode analize, sinteze, komparativne metoda, metode indukcije i dedukcije te ostalih relevantnih znanstvenih metoda. U radu je znanstveno utemeljenim metodama pokazano kako promjene u računovodstvenim standardima mogu imati utjecaja na kvalitetu financijskoga izvještavanja u određenim slučajevima jer onemogućavaju primjenu temeljnih računovodstvenih načela usporedivosti i dosljednosti. Znanstveni doprinos rada očituje se u identificiranju i sistematizaciji ključnih promjena u standardima te analizi njihova učinka na financijsko izvještavanje poduzeća koja primjenjuju MSFI-e.