Analiza učinaka promjena u Međunarodnim standardima financijskoga izvještavanja na usporedivost i dosljednost financijskih izvještaja - Pavić, Ivana, ekonomistica, 1985- (2020)
Cilj rada je ukazati na to utječu li kontinuirane promjene u Međunarodnim standardima financijskoga izvještavanja na usporedivost i dosljednost financijskih izvještaja u kratkom i dugom roku. Za postizanje tog cilja identificirani su čimbenici koji utječu na promjene u računovodstvenim standardima kako bi se ukazalo na to zašto do takvih promjena uopće dolazi. Kako bi se došlo do znanstveno utemeljenih zaključaka, kronološkim redoslijedom analizirane su promjene u 15 Međunarodnih računovodstvenih standarda/Međunarodnih standarda financijskoga izvještavanja koje su zabilježene u vremenskom periodu od 1975. do 2018. godine. U istraživačkom procesu analizirana je dostupna izvorna literatura sa sadržajem standarda važećih u određenoj točki vremena. Različite edicije standarda istražene su primjenom odgovarajućih znanstvenih metoda; metode analize, sinteze, komparativne metoda, metode indukcije i dedukcije te ostalih relevantnih znanstvenih metoda. U radu je znanstveno utemeljenim metodama pokazano kako promjene u računovodstvenim standardima mogu imati utjecaja na kvalitetu financijskoga izvještavanja u određenim slučajevima jer onemogućavaju primjenu temeljnih računovodstvenih načela usporedivosti i dosljednosti. Znanstveni doprinos rada očituje se u identificiranju i sistematizaciji ključnih promjena u standardima te analizi njihova učinka na financijsko izvještavanje poduzeća koja primjenjuju MSFI-e.
The research goal of this paper was to identify whether continuous changes in the International Financial Reporting Standards affect the comparability and consistency of the financial statements in the short and long term. Paper identifies factors that cause such changes in accounting standards to point out reasons why such changes do appear. In order to achieve scientifically based conclusions, the changes in 15 International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards recorded in the period from 1975 to 2018 were analyzed in chronological order. In the research process, the available literature with the content of standards valid at a certain point in time was analyzed. Different standards’ editions have been analyzed using appropriate scientific methods; analysis, synthesis, comparative method, induction and deduction methods, and other relevant scientific methods. Research showed that changes in accounting standards may have an impact on the quality of financial reporting in certain cases because changes distort the application of fundamental accounting principles – comparability and consistency. The scientific contribution of this paper is the identification and systematization of key changes in IFRSs and conclusions on its impact on the quality of financial reporting of all companies applying IFRSs.
Bibliografija: 22 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Međunarodni standardi financijskoga izvještavanja; Financijski izvještaji -- Računovodstveni standardi -- Promjene