Preispitivanje pariteta kupovne snage u Hrvatskoj : pristup kvantilne autoregresije - Bošnjak, Mile (Array, 2020)
Na uzorku mjesečnih podataka o realnom efektivnom tečaju kune od siječnja 1996. godine do listopada 2018. godine, u radu se analizira teorija pariteta kupovne snage u Hrvatskoj. Testovi jediničnog korijena sugeriraju nestacionarnu vremensku seriju realnog efektivnog tečaja kune. Temeljem modela kvantilne autoregresije u radu su analizirani endogeni šokovi različitog predznaka i magnitude. Rezultati sugeriraju postojanje asimetrija. Aprecijacijski šokovi u realnom efektivnom tečaju kune perzistiraju kraće u odnosu na deprecijacijske šokove. Nadalje, endogeni šokovi oko medijana imaju najizraženiju tendenciju perzistencije. Zaključno, rezultati svih provedenih istraživanja u ovom radu ne podržavaju teoriju pariteta kupovne snage na primjeru iz Republike Hrvatske.